The Coal Shed

  • Elegant steak and seafood restaurant

Overview

Following the success of The Coal Shed and its sister restaurant The Salt Room, we were delighted to help bring the award-winning concept to the iconic riverside destination of One Tower Bridge.

Our brief was to tailor the existing design to suit its new London locality, ensuring that the scheme would appeal to residents and city workers within the area. We worked closely with Raz to create a luxurious and elevated environment, where diners can immerse themselves into the culinary delights of – ‘Meat, Fish and Fire’.

Design

The Coal Shed is housed in a striking double height building with an impressive glazed façade, providing maximum visibility into the inviting restaurant space. On arrival guests are greeted into a warm and atmospheric bar area decorated with soft gantry lighting, aged brass screens and polished chevron flooring. An array of social seating is fixed around the bar, helping to set the overall comfort level and ambience of the space.

In the main restaurant, our designers utilised a rich and masculine material palette including green marble, burnt timber and aged bronze; injecting layers of contrast and texture into the space. A prominent feature is the open kitchen pass set at the back of dining area, which showcases the specialist charcoal cooking that The Coal Shed is famed for.

Detail

Upstairs leads to a stunning mezzanine floor that overlooks the main restaurant through framed black and steel screens. The dining area features bespoke wine units and unique displays of reclaimed leather belts illuminated by globe pendant lighting. Perfectly positioned at the back of the space is an intimate 20-cover private dining room, which opens out into the restaurant via frosted glass doors.

DesignLSM’s branding team updated The Coal Shed’s signage, stationery and logo to give the brand a fresh and refined look that could set itself apart from other London eateries.

Testimonials

The Coal Shed needs to look good and, despite its glass box setting, it has achieved this with some smart thinking from Brighton based DesignLSM. The design company has almost dropped a fully enclosed restaurant into the space so that while it benefits from the huge glass windows and height, the two-storey site has a cosy and intimate feel, and a vintage aesthetic that doesn’t feel out of place.

Restaurant Magazine

Despite being in a glass box, the clever people at DesignLSM have created a dining space that feels cosy and intimate thanks to wooden flooring and panelling, vintage mirrors and ribbed glass. Never has the word shed been so inappropriate.

Big Hospitality